PODCAST: De taalcompetente leraar

Gepubliceerd op 8 januari 2022 om 13:10

Eigen taalcompetenties ontwikkelen

Eigen taalcompetenties ontwikkelen, dit was het onderwerp in aflevering 6 van De taalcompetente leraar. Deze reeks van aantal podcasts gaan over taalcompetenties van leraren in Nederland en Vlaanderen. Waarin de presentatoren Charlotte Crul en Sjaak Hartog een gesprek voeren met Inge Placklé en Tinneke van Bergen. 

Een leraar staat bekend als 'het sleutelfiguur' in het ondrwijs, hieronder kan je verstaan dat je als opvoeder en inspirator de leerlingen kennis, vaardigheden en attitude bijbrengt. 

Deze podcast begon met de vraag: "Welke tip gaf een andere leerkracht aan jou die heel nuttig is." aan Inge Packlé. Zij zegt dat je leerlingen zo goed mogelijk

moet leren kennen, hiermee bedoelt ze dat je de leerlingen breed moet gaan observeren voor ze een les gaat uitwerken. Dit doet ze door te kijken door 'een bril van mogelijkheden', wat zijn hun sterktes en kwaliteiten en hoe kan je hierop verder bouwen. 

Aan Tinneke van Bergen werd gevraagd wat zij het leukste vindt aan lesgeven. Zij vindt het leuk om in de hoofden van de leerlingen te moeten kruipen. Zo komt ze erachter hoe zij denken, waaruit zij vertrekken om een antwoord te bekomen, waar ze mee bezig zijn... Zo ziet ze potentieel en kan ze hen beter zien groeien, dit vindt ze uitdagend en boeiend.

Maar de podcast die ze in deze aflevering bespreken gaat over 'professionalisering'. De presentatoren vragen hun beide gasten, Tinneke en Inge om hierop een antwoord te geven wat dat nu juist inhoudt.

Tinneke verstaat hieronder dat je heel breed moet kijken over veel meer dan enkel extra vormingen te volgen. Maar zoals zij het in een voorbeeld aangeeft, het bespreekbaar maken van professionaliseringsnoden met andere leerkrachten en overleggen wat er nog nodig is op het gebied van taalkundig vlak. Zij stelt hierin voor om elkaars lessen te volgen en achteraf tips te kunnen geven. Ze geeft ook aan dat het gebruik maken van digitale hulpmiddelen zoals de Schrijfassistent van De Standaard (http://schrijfassistent.standaard.be/) een fantastisch hulpmiddel is.

Inge sluit zich volledig aan bij wat Tinneke hierover te zeggen had maar voegt nog iets toe. Zij vindt het belangrijk dat er een sterk teamgebeuren is. Als team is het belangrijk om te geloven dat je verschil kan brengen in de lessen, misschien zelfs wel door de lat te hoog te leggen voor de leerkracht zelf. Ze zegt ook dat het belangrijk is om te leren van andere leerkrachten, dit gaat enkele en alleen als je een goed team vormt. Als team wil je nu eenmaal de leerlingen maximale leerkansen aanbieden, dus lessen samen voorbereiden zou al een goed begin zijn. Na de les is het ook belangrijk om de les te bespreken met elkaar om van daaruit weer een betere les te kunnen samenstellen voor de volgende les.

Om een professional is het dus belangrijk om samen te werken, je mag zeker niet alleen werken!

In de podcast wordt er ook gesproken over Velov (https://www.velov.be/), waar Inge voorzitter van is. Velov is een beroepsvereniging voor lerarenopleiders in Vlaanderen. Ze proberen de belangen van lerarenopleiders te behartigen. Een van deze belangen is de professionele ontwikkeling van de opleider te helpen ontwikkelen. 

In Nederland hebben ze ook iets gelijkaardig, namelijk Velon (https://velon.nl/). 

Wat vind ik nu van deze podcast?

Deze podcast was zeer interessant, ik heb nu kennis gemaakt met Velov. Hierop staan heel veel interessante tijdschriften voor leerkrachten. Hierin kan je interessante praktijkvoorbeelden lezen en over onderzoeken lezen. 

Ik vond het zeer leerrijk, vooral door de twee gastsprekers. Zoals wat Inge aangeeft van je moet 'een bril van mogelijkheden' opzetten als je een les gaat voorbereiden. Deze ga ik later zeker proberen toe te passen. Wat Tinneke ook belangrijk vindt is dat teamgebeuren, dit vind ik nu ook al. Je kan beter overleggen van "Hoe geef jij die les?" zo leer je bij en kan je zelf je lessen aanpassen, misschien zoals is aangehaald samen lessen voorbereiden.

Ik had nog nooit echt naar een podcast geluisterd, maar dit ga ik nu wel vaker doen. Deze zijn zeer interessant en leerrijk!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb