Het boek even kort samengevat.
Eerst even ter verduidelijking, dit boek is gebaseerd op waargebeurde feiten!
Samuel (de jongen zonder naam), is een 12-jarige jongen van Joodse afkomst die leeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal begint met hun laatste nacht in hun huis in Antwerpen, want de volgende dag worden hij, zijn zus, ouders en grootvader naar een veiligere plaats gebracht. Voor Joden was het een zeer onzekere tijd om te leven met de Gestapo.
Hun plan om te vluchten werd al snel bij de Duitsers bekend, waardoor ze door de Gestapo naar de Dossinkazerne in Mechelen. Samuel zijn naam wordt vervangen door een nummer. Hij krijgt nummer '362' toegewezen. In die kazerne voert hij heel wat kattenkwaad uit en leert hij Herta kennen. Zij is met iets bezig dat verboden is en wat grote gevolgen kan hebben als de Duitsers daarachter komen.
Aanrader of toch een ander boek?
Ik vind dit een zeer 'mooi' verhaal, natuurlijk was het in de tijd geen normaal leven. Maar dit boek beschrijft die tijd zo mooi, het boek laat je kippenvel ervaren door wat die kinderen, ouders allemaal hebben meegemaakt.
Maar ik vind dit echt geen boek voor onder de 16 jaar, terwijl dit eigenlijk al een boek is voor 12 plus. De vernederingen en mishandelingen worden klaar en duidelijk geformuleerd waardoor dit best traumatisch kan zijn voor jongere lezers.
Het verhaal is heel mooi geschreven in duidelijke taal, dit maakt het heel aangenaam om te lezen.
Info over de schrijfster
Bettie Elias:
- Bettie Elias is een Vlaamse schrijfster die geboren is op 14 september 1953.
- Centraal in haar boeken staan levensechte situaties die aansluiten bij de leefwereld van kinderen.
- Ze won viermaal een Boekenwelp en kreeg vijf keer een bekroning van de Kinder- en Jeugdjury’s.
Andere bekende werken:
- Jan en Jan
- Water van zout
- Thuis eten we apentaart
Reactie plaatsen
Reacties